sobota 9. února 2013

Dračí rod




obálkaNapsali: Anne a Todd McCaffrey
Originální název: Dragon's Kin
Žánr: fantasy
Anotace: Pokračování ságy z planety Pern, kde lidé a draci žijí v telepatické symbióze.
Děj knihy se podle vnitřní chronologie odehrává během třetího Míjení.

Hrdiny příběhu tentokrát nejsou stateční drakeni a draci, kteří se spolu domlouvají telepaticky a ovládají bleskové přesuny v prostoru i čase, ale skupina obyčejných dětí z chudého hornického tábora, které se starají o mládě hlídacího whera - menšího, šeredného tvora, jen vzdáleně příbuzného s draky, který má střežit horníky před plynem a závaly v důlních štolách. O hlídacích wherech toho Perňané moc nevědí, a teprve děti objeví jejich zázračné schopnosti, které dokážou zachraňovat lidské životy a dodat ošklivým nočním tvorům na důstojnosti.
Osiřelí Kindan, slepá Nuella a oddaný Zenor se svou bystrou sestřičkou Rennou jsou rovnocennými partnery světu dospělých, protože mají odvahu uskutečňovat svoje sny a jít proti tradici, která se přežila.

Napínavý příběh o soužití lidí a draků strhne dospělé i dětské čtenáře a potvrdí jim, že na světě je možné všechno - i existence přátelských, vznešených a věrných draků.
Můj názor :
obsahuje spoilery
No, ta anotace je hrozná... Kdybych nevěděla, jak je to skvělá autork- autoři, tak bych po téhle knížce vůbec nesáhla, i ta obálka je hrozná, zase tam nacpali draka, i když draci v téhle knížce vůbec nejsou na prvním místě... Knížka je to ale úžasná, začíná svatbou Kindanovi sestry a Kindanovým přáním stát se harfeníkem, potom ale skoro všichni jeho bratři, i jeho otec zahynou v dole při závalu, spolu s jejich hlídacím wherem Daskem. Do tábora také přišel nový harfeník mistr Zist, u kterého teď Kindan i bydlí, učí se hrát na různé nástroje, a taky začíná odhalovat jedno tajemství... Jenomže tábor nutně potřebuje k těžbě hlídacího whera, a tak se musí vzdát svého snu harfeníka a místo toho se zasvětí s hlídacím wherem...
 Rozhodně jedna z jejích nejpovedenějších knih, hlídací wherové jsou prostě něco úplně jiného, než draci, ale přitom se od nich zas tak neliší... Hrozně se mi líbilo, jak na začátku o wherech nevěděli vlastně vůbec nic, a postupně na základě pozorování a s pomocí Nuelly věděli o whereh víc, než celý zbytek Pernu dohromady. Moje nejoblíbenější postava je bez dlouhého přemýšlení Nuella, je z celé knížky prostě nejvýraznější, už tím, že je slepá. Mám ráda momenty, když si z Kindana dělá legraci, ohledně toho, co všechno pozná z toho, jak slyší jeho dech, a tak, je to prostě zajímavá postava. Nadruhou stranu mně štve Natalon, umí být i fajn, ale ohledně svojí dcery se chová jako naprostej hlupák :) I přesto tuhle knížku hodnotím 8,5 body, z deseti. Rozhodně doporučuju.
P.S. Ano, v knížce je zelený wher, ne červený, ale tohle je téměř jediný přijatelný obrázek whera...
Jass

Žádné komentáře:

Okomentovat