středa 6. února 2013

Drakeni z Pernu



"Rukbat, nalézající se v souhvězdí Střelce, je zlatá hvězda třídy G. Má celkem pět planet a k tomu jednu zbloudilou, kterou si k sobě přitáhla a poutá ji už po celá tisíciletí. Její třetí planeta má vzdušný obal, v němž člověk může dýchat, a vládne přitažlivostí, jež lidem dovoluje pohodlnou a vzpřímenou chůzi. Lidé planetu objevili a vbrzku ji kolonizovali, což ostatně provedli u každé obyvatelné planety, a potom - ať už záměrně, zlovolně nebo vinou zhroucené vlastní říše (to kolonisté nikdy nezjistili a nakonec se o to přestali i zajímat) - nechali kolonie, aby se postaraly samy o sebe.
Když se lidé usadili na třetí planetě Rukbatu a pojmenovali ji Pern, věnovali její podivné oběžnici, kroužící kolem své adoptivní základny po šíleně nepravidelné eliptické dráze, pramalou pozornost. Během pár generací na její existenci dokonce zapomněli. Ta zběsilá dráha, kterou onen zvláštní poutník sledoval, ho k jeho nevlastní sestře Pernu přibližovala každých dvě stě jejích oběhů.
Za obvyklých podmínek se obě planety navzájem přiblížily natolik, což se stalo téměř pravidlem, že ten mrtvý a nehostinný život na toulavé oběžnici se mocí snažil překlenout vesmírnou propast, dělící ho od sousední přátelštější a pohostinnější planety.
A právě během tohoto zoufalého úsilí vyzrát na onu hrozbu snášející se pernskou oblohou v podobě stříbřitých Vláken došlo k přerušení už tak nepočetných styků Pernu s jeho původní mateřskou planetou. Každou následující generací nabývaly vzpomínky na Zemi stále zamlženější a nejasnější podoby, až se vědomí původu obyvatel Pernu proměnilo v cosi neskutečnějšího než. je legenda nebo mýtus. Upadlo prostě do zapomnění.
Aby mohli čelit smrtícím útokům příšerných Vláken, Perňané se vším důvtipem svých zapomenutých pozemských předků vypěstovali vysoce specializované životní formy, jež jejich adoptivní domov až do nynějška postrádal. Zvláštní pozornost pak byla věnována výchově lidí s vrcholně rozvinutou schopností empatie a telepatie, kteří potom žili v jistém druhu symbiózy se zvířaty, jejichž schopnost teleportace byla v tom zběsilém boji na záchranu Pernu před Vlákny doslova neocenitelná.
A ti okřídlení, ocasatí a ohnivým dechem vládnoucí draci (pojmenovaní podle pozemských pohádek, jejichž hrdiny připomínali), jejich drakeni, ta zvláštní rasa lidí, i ta hrozba, vůči které bojovali, to všechno společně vytvořilo nový soubor legend a mýtů.
Sotvaže se zbavil bezprostředního nebezpečí, Pern zakotvil v mnohem pohodlnějším způsobu života. Potomci hrdinů upadali do nepřízně, stejně jako legendy a mýty pozbývaly své bývalé vážnosti."
 Kolem tohodle se točí téměř všechny díly drakenů z Pernu, v některých knihách je to odsunuto do pozadí, ale ve všech zahlédnete draka.
Jass

Žádné komentáře:

Okomentovat