pátek 8. února 2013

Draci

Omlouvám se, že včera nebyl žádný příspěvek, ale pes nám překousal internetový kabel :D, no, to se stává...
Ale k dnešnímu tématu, dneska bych se ráda věnovalatomu, jak je to vlastně na Pernu s draky.
Zlatá královna
Draci mohou mít pět barev, zlatou, bronzovou, hnědou, zelenou a modrou (jednou se vylíhl bílý drak, ale to byla víceméně nehoda...). Největší jsou zlatí, jsou to dračice, které snášejí vejce, zasvěcují se pouze s dívkami (zasvěcení probíhá při narození dráčete, mezi drakem a člověkem se vytvoří pouto, takže spolu mimo jiné mohou telepaticky komunikovat). Potom jsou tu bronzoví a hnědí samci, bronzoví jsou větší, proto se většinou (vždycky...) páří s královnou, ale hnědí jsou téměř stejně velcí jako oni. Modří samci jsou ještě menší a nejmenší jsou zelené samičky, ty jsou asi jediné, se kterými se můžou zasvětit jak muži, tak ženy.
Ohňový dráčci
Draci žijí ve weyrech, většinou jsou to vyhaslé sopky, nebo tak něco, vždycky je to ale někde v horách-ve skalách, weyrů je celkem sedm - Bendenský weyr, Fortský weyr, Telgarský weyr, Istantský weyr, Jižní weyr, Weyr Na Výšinách a Igenský Weyr. Každý weyr má hlavní weyrenu a weyrena - nebo taky vůdce weyru. Weyrenou je žena, která je zasvěcená s nejstarší dračí královnou ve weyru, ale která ještě vzlétá k páření. Weyren je muž, jehož-bez vyjímky-bronzový drak se s královnou spáří. Pouto mezi draky a jejich jezdci je velmi silné, tudíž během páření city draků velmi ovlivňují i jejich jezdce...
Ale draci tu nebyly odjakživa, když první osadníci přiletěli na Pern a zjistili - dost drastickým spůsobem- jakou hrozbou vlákna jsou, rozhodli se, že z ohňových dráčků vyšlechtí draky, což se Kitty Pingové skutečně podařilo, i když okamžiku vylíhnutí se už ona sama nedožila.
Ohňový dráčci jsou velmi blízcí příbuzní velkých draků, ale nejsou větší, než předloktí. Jinak jsou ve všem až k neuvěření podobní drakům.
Další příbuzní jsou tzv. hlídací wherové, původně to byly nepodařené pokusy Wind Blossomové, která se pokoušela stejně jako její babička Kitty vyšlechtit draky, tito tvorové ale nesnášejí světlo, později se zjistí, že vpodstatě "vidí teplo", každopádně se skvěle osvědčí jako pomocníci v dolech, nejsou tak věrní, jako draci, nebo ohňový dráčci, zasvěcování u nich sice probíhá, ale není "konečné", v případě smrti majitele si wher prostě najde někoho jiného. Zajímavé na nich je, že jméno si určují sami a to tak, že vezmou několik začátečních písmen ze jména svého majitele a přidají koncovku -sk, ten počet písmen "vybírá" podle toho, jak - nevím, jak to vysvětlit- "splynou" se svým partnerem. Draci, taky znají své jméno hned, jak se narodí, ale tam se ta jména od ničeho neodvozují (př. Faranth, Ramonth, Mnementh, Orth, Canth, Wirenth...).
No a to nejlepší nakonec, už jsem se zmínila, že draci jsou schopní telepatie, ale po žvýkání kamenů obsahujících fosfiny jsou taká všichni-kromě zlatých královen-schopni chrlit oheň, a také jsou schopní teleportace, ale musejí vědět, kam přesně chtějí "skočit" a hlavně kdy tam chtějí skočit - umějí totiž skákat i mezi časy... To bych chtěla umět :) Pro jezdce je to ale dost psychycky náročné. Potom jsou vzdáleněji příbuzní s tunelovými hady, wherýsi a nějakým druhem ryb, ale o těch toho ani moc nevím, asi jenom to, že wherýs je jakýsi všežravý druh ptáka, který má obvzlášť rád ohňové dráčky, ale jsou dost často loveni na maso. Tunelový hadi jsou naproti tomu nepoživatelní a nebezpeční.

Tady je vidět poměr velikostí draků, úplně přesně vám to nevysvětlím, ale na tom dolním obrázku je dole kůň, ten nejmenší drak je Carenath - jeden z prvních dračích bronzáků, toho bílého bych zatím nerozebírala, ten zbytek jsou už ti "nejmodernější" draci. Na tom prvním, jestli to dobře chápu jsou tak velcí, jak si původně představovali ti "šlechtitelé", že budou...

To je asi všechno, na co si teď spomenu :), ale ráda odpovím, na jakýkoliv dotaz, popřípadě, co byste doplnili... Klidně mně i poučte, co byste chtěli jinak, co byste vylepšili, o čem byste si rádi přëčetli ...
Jass

1 komentář:

  1. Jenom jeden detail, jak je tam ten obrázek ohňových dráčků, tak fialový ohňový dráček, který na tom obrázku je, neexistuje :D.

    OdpovědětVymazat